Terdapat banyak cara untuk mencetakn t-shirt anda pada masa kini. Kita semua tahu percetakan skrin adalah cara terbaik untuk pengeluaran pukal, tetapi masalahnya ialah ia tidak boleh membuat pelbagai warna pada satu masa. Jadi jika anda tidak membuat beribu-ribu baju sehari, pencetak DTG atau pencetak DTF mungkin pilihan yang baik untuk anda. Saiz kecil seperti A3 pencetak DTG dan DTF membolehkan anda membuat perniagaan sendiri di rumah, ia agak mudah, terutamanya bagi mereka yang baru ingin memulakan perniagaan percetakan t-shirt. Tetapi apakah perbezaan antara mereka? Perbezaan terbesar ialah percetakan DTG dicetak terus ke fabrik, digunakan dengan dakwat DTG, dan percetakan DTF dicetak terus ke filem menggunakan dakwat DTF dan ditransfer ke fabrik baju.

Percetakan DTG
1. Hanya beberapa langkah, tidak perlu menggunakan filem khas, langkah khas untuk menukar corak pada pakaian.
2. Ia mengambil sedikit masa dan boleh mencetak reka bentuk format besar, manakala DTF mungkin menggunakan dua atau tiga filem untuk menukar corak.
3. Rasa tangan pun sedap. DTG terus memukul dakwat tekstil pada pakaian dan kemudian menggunakan mesin pemindahan haba untuk mengeringkan dakwat. Selepas pencetakan selesai, rasa tangan pada keseluruhan pakaian adalah bernafas, licin, dan lembut, dan tidak mempunyai rasa gelatin. Juga, dakwat terserap pada pakaian, jadi boleh dibasuh banyak kali tanpa menjejaskan kualiti.
4. Kelajuan cetakan adalah pantas, contohnya, ia mengambil masa kira-kira 1-2 minit untuk mencetak baju-T putih. Sebagai contoh, pencetak DTG dua kepala A3 kami mencetak T putih saiz A3 lengkap dalam 1 minit dan 30 saat, manakala DTF mengambil masa yang lebih lama.
5. Di samping itu, mencetak pakaian gelap memerlukan penyemburan cecair rawatan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, cecair rawatan adalah cecair khas yang boleh membetulkan dakwat pada pakaian. Biasanya ditambah ejen penetapan warna. Semburan fiksatif boleh menghalang pakaian daripada luntur dan boleh meningkatkan bilangan basuhan. Oleh itu, apabila mencetak pakaian gelap, perlu menyembur agen penetapan.
6. Sebagai tambahan kepada agen penetapan untuk pakaian hitam, Juga mempunyai agen pencerah untuk pakaian berwarna terang. Secara umumnya, tidak menyembur cecair rawatan pada pakaian berwarna terang, tetapi menyembur beberapa sebelum mencetak boleh menjadikan kesan cetakan lebih jelas. Cara penggunaan adalah sama seperti semburan pra-rawatan pada pakaian hitam.
7. Pencetak DTG hanya boleh mencetak perkara yang rata, seperti kemeja-t, hoodie dan seluar, dan tidak boleh mencetak pada cawan dan pinggan yang tidak rata.

 

Percetakan DTF
1. Pencetak DTF tidak perlu menyembur cecair pra-rawatan, kerana ia dicetak terus pada filem pemindahan haba dan menyalutnya dengan serbuk pelekat khas. Kemudian gunakan mesin pemindahan haba untuk memindahkan reka bentuk ke pakaian. Oleh itu, DTF tidak mempunyai langkah ini, yang boleh menjimatkan kos penyelesaian rawatan dan menjimatkan masa.
2. Memandangkan DTF dilakukan melalui pemindahan filem, ia boleh dipindahkan bukan sahaja pada pakaian, tetapi juga pada item lain, seperti cawan, pinggan, topi, dan juga sebarang item lain yang boleh dicetak.
3. DTF memerlukan lebih banyak bahan untuk keseluruhan proses pencetakan: Dakwat DTF, filem dan serbuk cair panas diperlukan. Juga memerlukan lebih banyak kerja kerana terdapat lebih banyak langkah daripada pencetakan DTG, memang mengambil masa yang agak lama untuk mencetak t-shirt berbanding DTG, prosesnya memerlukan lebih tenaga kerja.